top of page
Yazarın fotoğrafıEE Admin

İklim Değişikliğinin Acı Bilançosu: 2024'te Binlerce Can Kaybı ve Devasa Hasar!



Kâr amacı gütmeyen Christian Aid'in "Counting the Cost 2024: A year of climate breakdown" (2024'ün Maliyetini Hesaplamak: Bir İklim Çöküşü Yılı) başlıklı raporuna göre, 2024 yılında dünya genelinde meydana gelen iklim felaketleri 229 milyar dolarlık hasara ve 2.000'den fazla kişinin ölümüne neden oldu. Bu felaketlerin büyük bir kısmı, sigorta kayıplarının ve insani maliyetlerin tam olarak hesaplanamadığı için gerçek rakamların muhtemelen çok daha yüksek olduğunu gösteriyor.


2024'ün En Maliyetli İklim Felaketleri


Rapora göre, 2024'te en fazla maddi hasara yol açan aşırı hava olayları arasında, Ekim ayında meydana gelen ve 60 milyar dolarlık hasara yol açan Milton Kasırgası ilk sırada yer alıyor. 25 kişinin hayatını kaybettiği bu kasırgayı, Eylül ayında Küba, Meksika ve ABD'yi vuran ve 232 kişinin ölümüne neden olan Helene Kasırgası izliyor. ABD'de meydana gelen daha küçük çaplı fırtınalar da 88 kişinin ölümüne ve 60 milyar dolarlık hasara yol açtı.


İklim Değişikliğinin Etkileri


Christian Aid'in CEO'su Patrick Watt, "Veriler ayrıca iklim değişikliğinin sel ve tropikal siklonlar gibi birçok aşırı hava olayının olasılığını iki katına çıkardığını ve şiddetini artırdığını, bunun da büyük yıkımlara ve can kayıplarına yol açtığını gösteriyor" dedi. Imperial College London'daki Dünya Hava Durumu Atıfları araştırmacısı Dr. Mariam Zachariah ise, "Milyar dolarlık rakamların arkasında sayısız kayıp hayat ve geçim kaynağı var" diyerek, felaketlerin insani boyutuna dikkat çekti.


İklim Değişikliğinin Acı Bilançosu: 2024'te Binlerce Can Kaybı ve Devasa Hasar!

En Savunmasız Ülkeler Daha Fazla Etkileniyor


Raporda, düşük gelirli ülkelerde yoksulluk içinde yaşayan insanların, iklim olaylarının maliyetlerinden ve etkilerinden orantısız bir şekilde etkilendiği vurgulanıyor. Bu durum, felaketler gelmeden önce kırılganlığı azaltmak için uyum stratejilerinin gerekliliğini ortaya koyuyor. Aralık ayında Mayotte'de etkili olan ve 1.000'den fazla kişinin ölümüne yol açtığı tahmin edilen Chido Kasırgası, küçük adaların iklim değişikliğine karşı ne kadar savunmasız olduğunu gösteren çarpıcı bir örnek.


Dünya Çapında Yıkıcı Etkiler


Dünya çapında, hiçbir bölge 2024'te iklim felaketlerinin yıkıcı etkilerinden kaçamadı. Çin'deki sel felaketi 315 kişinin ölümüne ve 15,6 milyar dolarlık hasara yol açarken, Güneybatı Asya'daki Tayfun Yagi 800'den fazla kişinin ölümüne ve Tayland'dan Filipinler'e kadar geniş çaplı yıkıma neden oldu. Avrupa'da meydana gelen üç felaket ise 258 kişinin hayatını kaybetmesine ve 13,87 milyar dolarlık hasara yol açtı.


İklim Değişikliğinin Acı Bilançosu: 2024'te Binlerce Can Kaybı ve Devasa Hasar!

Acil Eylem Çağrısı


Zachariah, "Bu felaketlerin çoğu iklim değişikliğinin açık izlerini taşıyor. Aşırı hava koşulları dünyanın her köşesinde inanılmaz acılara neden oluyor" dedi. Christian Aid, politikacıları emisyonları azaltmaya ve yoksul ülkelere verilen mali tazminatı artırmaya çağırıyor. Watt, "2025 yılında hükümetlerin liderlik etmesini, yeşil dönüşümü hızlandırmak, emisyonları azaltmak ve vaatlerini finanse etmek için harekete geçmesini görmemiz gerekiyor" diyerek acil eylem çağrısında bulundu.



Christian Aid'in raporu, iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerini gözler önüne seriyor ve acil eylem ihtiyacını bir kez daha ortaya koyuyor. İklim felaketlerinin artan sıklığı ve şiddeti, küresel iş birliği ve kararlı adımlar atılmasını zorunlu kılıyor.

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page