2024 Aralık ayının son haftasında, Rusya'nın Karadeniz kıyı şeridi, Kerç Boğazı'nda bir petrol tankerinin bir fırtına sırasında ikiye bölünmesiyle meydana gelen ve yaklaşık 4.000 ton petrolün suya karışmasına neden olan büyük bir çevre felaketiyle karşı karşıya kaldı. Volgoneft 212 adlı gemi, dalgalı denizde battı ve mürettebatın tahliye edilmesi gerekti.
Petrol sızıntısının etkisi hızla hissedildi, ham petrol Krasnodar Krayı kıyı şeridine ulaştı. 24 Aralık itibariyle, 35 millik Rus kıyı şeridi kirlenmişti ve yerel yetkilileri durumu ele almak için donanımlı olmadıklarını kabul etmeye zorladı. Bölge, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e federal yardım talebinde bulundu.
Bölgedeki temizlik çabaları esas olarak Putin'e yardım çağrısında bulunan gönüllüler tarafından yürütülüyor. "Yerel yetkililer baş edemiyor, bunun için kaynakları yok" diye belirtti bir gönüllü Putin ve Rusya Başbakanı Mihail Mişustin'e hitaben yaptığı videoda. "Tek kaynak kürekleri olan sıradan insanlar, böyle bir felaket küreklerle ortadan kaldırılamaz!"
Putin, çevre felaketinin sorumluluğunu doğrudan gemi kaptanlarına yüklemiş gibi görünüyor.
Durumun Şiddetlenmesi
26 Aralık itibariyle, bölgedeki yetkililer hem bölgesel hem de federal acil durum ilan ederek felakete daha fazla fon ve kaynak tahsis edilmesine olanak tanıdı. Ancak The Economic Times'ın felaket fonlarının miktarı ve koordinasyonla ilgili yaptığı şikayetler göz önüne alındığında, bu önlemlerin yeterli olup olmadığı belirsizliğini koruyor.
Tarihi Petrol Sızıntılarıyla Karşılaştırma
Karadeniz sızıntısı, bölgeye zarar verecek önemli miktarda 4.000 ton petrol içermesine rağmen, tarihin en kötü sızıntılarıyla karşılaştırıldığında sönük kalıyor. 1991'de Irak kuvvetleri Kuveyt petrol kuyularını ateşe verdi ve Körfez'e tahminen 380 milyon ila 520 milyon galon petrol saldı. Daha yakın zamanda, BP'nin Deepwater Horizon felaketi 206 milyon galon petrol sızdırdı ve bölgede geniş çaplı yıkıma neden oldu.
Bu olay, petrol sızıntılarının yıkıcı sonuçlarının ve fosil yakıtlara olan bağımlılığımızdan uzaklaşarak daha sürdürülebilir enerji seçeneklerine geçiş ihtiyacının acı bir hatırlatıcısı olarak hizmet ediyor. Büyük petrol sızıntıları daha nadir hale gelse de, etkileri yine de yıkıcı olmaya devam ediyor ve nesiller boyu sürebilecek zararlara neden oluyor.
Comments