
Sakinleşmenin Kendi Yollarını Bulmak: Gerçek Stratejiler
"Sakin ol," "Bu kadar sinirlenme" veya "Düşündüğün kadar kötü değil" gibi cümleler, stresli anlarda işe yaramayan, hatta durumu daha da kötüleştiren ifadelerdir. İnsanların iyi niyetle söylediği bu sözler, duygularımızı geçersiz kılar ve bizi daha da öfkeli hissettirir. Gerçek duygularımız yokmuş gibi emirle sakinleşemeyiz. Önemli olan, kendimizi rahatlatmanın, sinir sistemimizi yatıştırmanın ve huzuru yakalamanın etkili yollarını bulmaktır.
Sinir Sistemini Yatıştırmanın 10 Etkili Yolu:
Kontrolünüzde Olmayanları Kabullenin:
Her şeyi kontrol edemeyeceğinizi fark edin. Kontrolünüzde olan ve olmayan şeyleri belirleyin. Daha sonra, daha az stres için, kontrolünüzde olmayan şeyleri değiştirmeye çalışmayı bırakın. Hava durumu, diğer insanların beklentileri, görüşleri ve yargıları gibi şeylerin size bağlı olmadığını unutmayın.
Size bağlı olan şeyin, size bağlı olmayan herhangi bir şeye nasıl tepki verdiğiniz olduğunu hatırlayın. Tepki verme şeklinizi seçme özgürlüğünüz var.
Yeterli Uyku Uyuyun:
Düzenli olarak yedi veya sekiz saat uyumak sinir sisteminizi düzenlemenize ve hayatınızdaki stresi daha iyi yönetmenize yardımcı olacaktır. Kendinize bir yatma vakti verin ve her gece aynı saatte yatağa girerek buna uyun.
Ekstra puan için kendinize yemek, alkol ve ekranlar ile yatağa girme zamanınız arasında büyük bir tampon koyun. İyi uyumak, yapabileceğiniz en önemli şey olabilir.
Zamanınızı ve Enerjinizi Bilinçli Harcayın:
Programınız farklı olsa veya hiç programınız olmasa bile, zamanınızı, enerjinizi ve dikkatinizi nasıl harcayacağınız konusunda seçici olabilirsiniz. Korkuya mı yoksa sevgiye mi gidiyor? Şu anda en çok önemsediğiniz şeye mi harcıyorsunuz?
Çok şey kontrolünüz dışındaymış gibi hissedebilirsiniz, ancak bu değerli kaynakların nereye gittiği konusunda hala bir inisiyatifiniz var. Kendinizi bunalmış hissettiğinizde, kontrol edin. Çok fazla mı dağıldınız? Aynı anda çok fazla şeyle mi ilgilenmeye çalışıyorsunuz? Takviminizde, gününüzde ve zihninizde kendinize yer açın.
İşler Arasında Boşluklar Bırakın:
Her şeyi bitirmek adına, işler arasında boşluk bırakmayı ihmal etmeyin. Arada gerçekleşen dinlenmenin, nefes almanın, farkına varmanın ve iyileşmenin kendinizi nasıl hissettiğinizi, insanlara nasıl davrandığınızı ve işinizi nasıl yaptığınızı olumlu yönde etkilediğini bilin.
Üretkenlik adına tüm alanları doldurmak veya her şeyi yapmaya çalışmak yerine, ekstra alanı benimseyin. Bu sizin. İhtiyacınız var. Bunu hak ediyorsunuz. Bir randevu iptal olduğunda veya yapılacaklar listenizden bir şey düştüğünde, yerine yenisini koymak yerine, alanı kendinize ayırın.
Mükemmelliği Değil, Pratiği Hedefleyin:
Mükemmeliyetçi olmaya veya en iyi olmaya çalışmak yerine, her şeyi çözmüş gibi davranmak veya her şeyi yapmaya çalışmak yerine, sadece pratik yapın.
Pratik: Kendinize ve başkalarına karşı nazik olmak, iyi bakmak, duygularınızı hissetmek, ne kadar habere izin vereceğinize dair sınırlar koymak, ne kadar enerji harcamak istediğinizi seçmek, yolunu bulmak ve kendine güvenmek.
Bilgi ve Bunalım Arasındaki İnce Çizgiyi Unutmayın:
Bilgili kalmak önemlidir, ancak saatlik veya günlük olarak değil. Ayrıca nasıl bilgilendirildiğinizi de göz önünde bulundurmanız önemlidir. Kendinizi bunalmış hissediyorsanız, istediğiniz zaman haberlerden, sosyal medyadan ve internetten bir mola verin.
Bir süre bilgisiz kalmak, 7/24 tepkisel bir durumda yaşamak yerine istediğiniz gibi hissetmenizi sağlar.
Endişenin İşe Yaramadığını Hatırlayın:
Bir şeyin nasıl sonuçlanacağı asla onun hakkında ne kadar endişelendiğinize bağlı değildir. Endişelerinizi bırakın. Kolay olmayacak, ama yine de yapın. Bunları yazın, yürüyüp atın, düşüncelerinizi değiştirin ve bırakmaya devam edin. Ve sonra bunu tekrar tekrar tekrar yapın.
Büyük Sorun Ortaya Çıkmadan Küçük Sorunu Çözün:
Büyük bir sorunla mücadele ettiğimizde, işleri yoluna koymaya ve çözmeye çalışırız. Uykusuz, zorlanıp boş kalkmış haldeyken her şeyi çözmeye çalışmak yerine, önce küçük bir sorunu çözmeyi deneyin. Susadınız mı? Su için. Ağrınız mı var? Yürüyüşe çıkın. Yemek planı yapmak için çok mu bunaldınız? Yemek siparişi verin.
Çok Ağırsa Yere Koyun:
"Acı yoksa kazanç da yok, ne pahasına olursa olsun devam et" söylemini bırakalım. İşe yaramıyor. Çok ağır olduğunda, bırakın. İhtiyacınız olduğunda bir mola verin. Dinlenmeniz gerektiğinde, dinlenin.
Daha sonra tekrar alıp almayacağınıza, taşımada yardım isteyip istemediğinize veya bırakıp bırakmayacağınıza karar verebilirsiniz. İtmeyi, dinlenmek, rahatlamak ve tüm yol boyunca sizinle ilgilenmek için takas edin.
"Oraya Varmaya" Çalışmayı Bırakın, Anda Kalın:
Şu anda bulunduğun yer, bulunduğun yerdir. Geride değilsin. Yakalanmadın. Buradasın ve gerçekten elde ettiğin tek şey bu. Bu geçici anda buradayız ve aslında başka hiçbir yerde olamayız.
Kendinizi yetişmeye çalışırken veya geride kaldığınızı hissettiğiniz için mücadele ederken bulduğunuzda, bir an için burada olun. İşte bu.
Kendinize Şefkat Gösterin ve Huzuru Yakalayın
Sakin olmak istiyorsak, kendimize nazik, yavaş ve yumuşak olma, istediğimizde dinlenme, gürültüyü azaltma ve ayaklarımızın altındaki zemini bulma iznini vermeliyiz. Buna yalnızca bunaldığımızda değil, her zaman ihtiyacımız var. Bunun için zaman ayırmak, kendinizi dinlemenin, kendinize güvenmenin ve hayatınızı geri almanın yoludur. Anlar ve dakikalarla küçük başlayın ve uygulamanın sizin için işe yarayan bir hızda büyümesine izin verin.
Zeynep Derin Köseoğlu
İletişim: zeynepkoseoglu@ekolojikevim.com.tr
Comments