top of page

Çalışma Hayatında Minimalizm


Çalışma Hayatında Minimalizm

Merhaba Dostlar,


Ben Zeynep Derin Köseoğlu. Bugün sizlerle iş yerinde minimalizmi nasıl benimsediğimi ve bu sayede iş hayatımda nasıl daha verimli ve huzurlu olduğumu paylaşmak istiyorum. Ofiste minimalizm, sadece masa düzeniyle sınırlı kalmayan, iş akışımızı, zaman yönetimimizi ve zihinsel sağlığımızı da olumlu yönde etkileyen bir durum.


Tabii ki, ofisiniz eviniz gibi rahatça hareket edeceğiniz bir alan değil. Şirketin kendine ait süreçleri ve kuralları var. Bu kuralları çiğnemeden ofis hayatımı nasıl daha düzenli ve etkili hale getirdiğimi anlatmak istiyorum.


Evde yaptığımız düzenlemelerin hayatımızı nasıl değiştirdiğini olumlu bir şekilde deneyimlemiştim. Bu yaşam tarzını iş hayatımıza da uygulayabilir miyiz sorusu kafamı kurcalamaya başlamıştı.


Aslında benim iki ofisim var. Birincisi evimdeki çalışma odam, diğeri ise ofisteki masam. Ofise önemli ve periyodik toplantılar için gidiyorum. Çoğunlukla evimdeki çalışma odamda vakit geçiriyorum.



Ofisin veya Çalışma Hayatımın Sadeleşmesindeki Adımlarım:


Adım 1: Fiziksel Alanı Sadeleştirmek


Minimalizme ilk adımım, masamın üzerindeki fazlalıklardan kurtulmak oldu. Masamda sadece gerekli olan eşyaları bırakmak, dikkat dağınıklığını azalttı ve işime daha iyi odaklanmamı sağladı. Her gün işe başlamadan önce masamı temizlemek, hem düzenli hem de motive edici bir ortam yarattı. Bir laptop, bir karalama kağıdı ve bir kalem masamın üzerinde olan üç önemli şeydi. Sanırım yaşımdan dolayı not defteri ve kağıttan hala kurtulamadım. Normalde yalnızca laptop bile yeterli olabilir.


Bunların dışında masamda kahve ve çay ihtiyacımı karşılayacak bir adet mug ve cep telefonum mevcut. Ofisteki alanım da evim gibi oldukça sade kafa karıştıracak fazla eşya bulunmuyor.


Adım 2: Dijital Minimalizm


Daha önceki makalemde dijital minimalizmden bahsetmiştim, okumanızı tavsiye ederim. Laptop üzerinde kullandığımız gereksiz programları kaldırmak, e-postalarımı düzenli olarak temizlemek ve gereksiz aboneliklerden çıkmak verimliliğimi arttırdı. Yoğun bir mail trafiği içindeyseniz, e-postaların düzenlenmesi oldukça önemli. Biraz uğraştırsa da e-postaları belli gruplara ayırmak, önem sırasına göre sıralamak ve bu durumu otomatikleştirmek verimliliği önemli ölçüde arttıran bir unsur.


Adım 3: Zaman Yönetimi


Minimalist bir yaşam tarzı, zamanı daha verimli kullanmamı sağladı. Ofiste kullandığımız bir program yalnızca işlerin planlamasını gösteriyordu. Bu programı kişisel takvimime entegre ettim. Dolayısıyla hem özel hayatımla ilgili hem de işimle ilgili tüm planları ve aktiviteleri tek bir alanda görebiliyor ve yönetebiliyorum. Bu durum beni kötü sürprizlerden korurken, aynı zamanda güne hazırlıklı olmamı sağladı.


Adım 4: İletişimde Sadelik


E-posta: Ofis içi iletişimde sadeliği benimsiyorum. E-posta ile iletişimin bazı önemli zorlukları var. Karmaşık konuları e-posta üzerinden çözmek yerine, birebir görüşmelerle ilerlemek ve ardından e-posta ile devam etmek, işin çok daha hızlı ve verimli ilerlemesini sağlıyor.

WhatsApp: Günümüzde aktif olarak kullandığımız bir iletişim aracı. E-posta gibi, önemli ve karmaşık konuların WhatsApp üzerinden çözülmesindense, birebir iletişim veya toplantılarla daha hızlı sonuç aldığımı gözlemledim. WhatsApp’ı daha hızlı çözülebilecek ve çok acil olan işler için kullanmayı tercih ediyorum. Sürekli olarak kullanmadığım whatsapp gruplarından çıkıyorum.

Sosyal hayatımda bireysel olarak whatsapp uygulamasını çok fazla kullansam da sosyal arkadaş gruplarında olmamayı tercih ediyorum.

Yazılı İletişimin Sınırları: Yazılı iletişim araçları, karmaşık sorunların çözüleceği veya yeni fikirlerin ortaya çıkacağı yerler değil. Aksine, duyguların yer almadığı ve iletişimin kalitesinin paydaşların yazım yeteneği kadar iyi olduğu platformlar.


Bu konuda kendinizi disiplin altına almanız, doğru iletişim kanallarını kullanmanızın etkisi inanılmaz. Her iletişim kanalının kendine göre avantajları var fakat karmaşık, yoğun ve sorunlu işlerin çözümü yazılı değil birebir olmalı.

Tüm duyguyu hissetmeli ve karşı tarafa duygularınızı aktarabilmelisiniz. Bu durum sizi duyguları olmayan yazılı iletişimdeki yanlış anlaşılmaları dolayısıyla tartışmaları önleyerek asıl hedefe odaklanmamızı sağlıyor. Empatiyi çok daha iyi kurabilme şansınız oluyor.


Doğru iletişim metotları hem işin hızlanmasına hem de sorunlar için etkili çözümlerin bulunmasındaki en önemli adım.



Zorluklar ve Kazanımlar


Minimalizme geçiş sürecinde bazı zorluklar yaşadım. Özellikle dijital minimalizm konusunda alışkanlıkları değiştirmek zaman aldı. Ancak, bu süreçte öğrendiklerim ve kazandığım farkındalık sayesinde, iş hayatımda daha huzurlu, odaklı ve verimli oldum.


Kazandıklarım arasında en önemlisi, stres seviyemin azalması ve işime daha fazla odaklanabilmem oldu. Aynı zamanda, sade ve düzenli bir çalışma ortamı, zihinsel sağlığımı da olumlu yönde etkiledi.


Minimalizmi iş hayatınıza dahil etmek, başlangıçta zor gibi görünebilir. Ancak, küçük adımlarla başlayarak, bu değişimin hayatınıza getirdiği pozitif etkileri görebilirsiniz.


Unutmayın, minimalizm sadece bir yaşam tarzı değil, aynı zamanda zihinsel ve duygusal bir temizliktir.


Sevgiyle ve huzurla kalın,

Zeynep Derin Köseoğlu


Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Sosyal Medya'dan takip et
  • Facebook
  • Instagram
  • X
ekolojikevim (1).png
Düşüncelerini Paylaş

​Email : info@ekolojikevim.com.tr

​​​

Haber Bültenimize Abone Olun • Kaçırmayın!

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz!

bottom of page